üzletpolitika.hu

Megmutatjuk a helyes irányt!

Külső és belső környezetelemzés

Modern világunkban a vállalatoknak komplex, sok összetevőből álló, globalizált környezetben kell működniük. A környezeti tényezők épp ezért nehezen kiszámíthatóak, nagy bizonytalansági tényezőt jelentenek.

Az általános vélemény szerint a külső környezeti tényezők a vállalat számára adottságként jelennek meg, amelyekhez csupán alkalmazkodni lehet, de mi a külső tényezők között is megpróbálunk olyan pontokat találni, amelyeket a vállalat adott esetben kihasználhat.

A belső tényezőket általában olyan körülményeknek tekintik, amelyeket a cég teljes mértékben maga határoz meg. A valóság ezzel szemben az, hogy a belső tényezők egymással és a külső tényezőkkel együtt egy nagyon összetett rendszert alkotnak: hiába van lehetősége egy vállalatnak a belső tényezőit megváltoztatni, ha a piaci kényszer ezt nem engedi meg.

Elmondható tehát, hogy komplex környezetelemzésre van szükség a nagyobb üzleti döntések meghozatala előtt, ugyanis a döntések nem feltétlenül csak azt a területet érintik, amelyet eredetileg megváltoztatni kívántunk.

Kérje ajánlatunkat
vonal vonal